Babylon Translator Download

translator

Wednesday, December 24, 2008

Weinig beweging op de Beurzen vlak voor de Kerst

Amsterdam, Woensdag, 24 december, 12.00 uur.
Deze laatste handelsdag voor de Kerst kenmerkt zich door een flauwe en lusteloze beurs met lage omzetten. Op de AEX hadden vanmorgen vooral de financiële waarden en met name Fortis het nogal te verduren. Nu het einde van het jaar nadert nemen de grote beleggers geen belangrijke posities meer in. De beurzen in Azië sloten met lichte verliezen.

Het eerste echte slachtoffer als gevolg van de Madoff fraude is gevallen, de Franse aristocraat Thierry de la Villehuchet (65) die voor ongeveer 2 miljard Euro in het Madoff fonds zat, heeft in zijn appartement in New York zelfmoord gepleegd door zich de polsen door te snijden. De betekenis hiervan moet niet onderschat worden als een alom gerespecteerd iemand dit vlak voor de Kerstdagen doet.
Tot nu toe vallen de gevolgen van de BMIS (Bernard L. Madoff Investment Securities) affaire nog mee, er is nog geen sprake van 1929 verschijnselen.

De beurzen in Europa sloten op deze laatste -gedeeltelijke handelsdag voor de Kerst met lichte verliezen. Iedereen heeft er een beetje genoeg van en wil wat rust. Het lage handelsvolume op de beurzen van de afgelopen dagen is echter ook geen goed teken.

ECB voorzitter Trichet verwacht dat ergste ellende van de financiële crisis voorbij is, maar dat kan meer als economische 'peptalk' beschouwd worden dan als rationeel realisme. Er verschijnen namelijk steeds meer berichten dat de vooruitzichten voor 2009 ronduit slecht zijn.
Volgens een interview in De Telegraaf van vanmorgen met Premier Balkenende is het woord 'recessie' op Nederland nog niet van toepassing en moet Nederland onder zijn 'bezielende samenleiding': "Vooral op eigen kracht vertrouwen". Iets wat volgens ons ook wel het beste is want als je op hem en z'n soortgenoten moet vertrouwen komt er ook geen f... van terecht.
(Het zou ons niets verwonderen als we in 2009 weer nieuwe verkiezingen krijgen, een zekere 'balkenendemoeheid' is aan het ontstaan.)
Het is de tijd van het jaar voor terugblikken, eigen straatjes schoonvegen, verast zijn door de snelheid van de crisis, verontschuldigingen en voorspellingen.

De pre-market indicators voor Wallstreet duiden voor vandaag op een gemengde opening. Wallstreet heeft ook een verkorte handelsdag vandaag.

(15.15 CET) Werkloosheid in U.S. weer omhoog
The Labor Department reported that initial requests for jobless benefits rose to a seasonally adjusted 586,000 in the week ending Dec. 20, from an upwardly revised figure of 556,000 the previous week. That's much more than the 560,000 economists had expected.That's also the highest level of claims since November 1982, though the work force has grown by about half since then.

No comments: