Babylon Translator Download

translator

Friday, December 26, 2008

Investeren in 2009

Het is altijd moeilijk om een gericht algemeen investerings advies of een voorspelling van de aandelenmarkt te geven. Elk jaar zien we weer die pogingen en soms blijken apen of dolfijnen gewoon goed of gemiddeld beter te zijn.

Individueel investeren is een kwestie van geloof, vertrouwen en vooral informatie. De aandelenmarkten zijn dit jaar wereldwijd met gemiddeld 45% gedaald, dus er is een behoorlijke smak geld verdampt.
Maar er zijn een aantal fundamentele waarheden, investeren doe je met het oog op winst, groei en de toekomst, en investeren in aandelen en bedrijven over het algemeen voor een periode van 1 tot 5 jaar.
Investeren in sectoren en markten doe je bij voorkeur voor een langere periode 3 tot 10 jaar, 'emerging markets' zoals China en India bijvoorbeeld.
Investeren in grondstoffen (commodities), is een riskante en hoog gespecialiseerde business en voor de gemiddelde investeerder niet haalbaar.
Investeren in edel metalen daarentegen (precious metals: silver, gold, platinum, palladium) is op individueel niveau wel haalbaar. Vooral in Goud is het gemakkelijk te investeren, goudrekeningen zijn bijna overal te openen , goudmijnen, fysiek goud (baartjes, munten), en opties zijn andere mogelijkheden.
De goudprijzen worden dagelijks vastgesteld (vraag en aanbod), het aanbod is beperkt (er worden weinig nieuwe goudmijnen geopend of grote goud voorraden gevonden), en in tijden van onzekerheid is het meestal een goede belegging, die echter geen direct rendement oplevert en soms ook geld kost, bewaarloon, bankkluis etc.
De Goudprijs is in 2008 even boven de $1000,- per troy ounce (ongeveer 31.10 gr) geweest, staat nu op rond de $850.- per troy ounce en voor 2009 wordt een verdere stijging tot weer ruim boven de 1000,- dollar verwacht.
Daarom is het geen gek idee een deel van de beleggingsportefeuille in goud te investeren.

Update 8 januari 2009
Why Commodity Bull Eric Bolling Is Short Gold
Posted Jan 08, 2009 07:30am EST by Aaron Task in Investing, Commodities
Eric Bolling, a former NYMEX commodity trader, believes massive government spending will devalue the dollar and ultimately benefit commodities.
"Across the board I like commodities: We have a President-elect who's going to come in a reflate the economy by printing money," says the Fox Business News host. "As the dollar goes down, things denominated in dollars - gold, platinum, wheat, soybeans, oil - have to go up in price."
So why does he recommend shorting gold, which most people think of as the classic anti-dollar play?
Bolling isn't anti-gold but believes the yellow metal has become overvalued relative to platinum; thus, he's currently short gold and long platinum via a paired trade. On Wednesday, gold fell 2% to $840 while platinum rose 1% to $971; historically, platinum has traded at a much higher dollar value than gold.
"This trade has a long, long way to go," Bolling says.

Een waarschuwing is wel op zijn plaats, wees niet te goed van vertrouwen!
In onzekere tijden en momenten van economische crisis schiet ook het aantal dubieuze aanbiedingen voor het investeren in Goud en andere edel metalen als paddestoelen uit de grond, er zijn nog een heleboel "mini Madoffs". Dus pas of voor 'Fools Gold'.

En verder voor beleggen in het algemeen is informatie van essentieel belang, kijk wat Warren Buffet doet, volg de internationale media, volg waar het Obama team mee op de proppen komt en wat de speerpunten zijn, en in principe gewoon goed bij de les blijven.

Goeroe's kun je meestal wel met een korrel zout nemen, waarom zou iemand die het allemaal zo goed weet, moeite doen om een column in een krant of tijdschrift te schrijven, een blog te maken of een nieuwsbrief te versturen? Een goede goeroe die het allemaal precies weet zorgt dat hij of zij het rendement maakt, en gaat vervolgens lekker ergens op een zonnig terras zitten en maakt zich verder niet druk toch?

No comments: