Babylon Translator Download

translator

Wednesday, June 10, 2009

Endemol fors minder waard

Mediabedrijf Endemol is fors minder waard
10 juni 2009, 7:20 uur | FD.nl

(Bron FD.nl)
De eigenaren van televisieproducent Endemol hebben euro 502 mln, ofwel 20%, afgeschreven op hun investering. Dat blijkt uit het jaarverslag van de holding boven Endemol.
De afwaardering is het gevolg van lagere aannames over de winstgevendheid bij Endemol in de komende vijf jaar. Vooral bij de Nederlandse dochter is fors afgeboekt.
Twee jaar geleden kochten beleggingsmaatschappij Cyrte, Mediaset en Goldman Sachs samen Endemol van het Spaanse Telefónica voor een bedrag van euro2,6 mrd. Daarmee kwam het bedrijf indirect weer in handen van zijn medeoprichter en Cyrte-eigenaar John de Mol.

Concurrentie van John de Mol

Inmiddels is Cyrte eigendom van Delta Lloyd en beheert het nog slechts een deel van het vermogen van De Mol. De ondernemer timmert sinds begin dit jaar internationaal aan de weg met zijn eigen productiehuis Talpa Productions. Daarmee concurreert hij onder meer met Endemol.

Ondanks een lichte omzetgroei voor de groep kende Endemol een moeilijk 2008. Het verlies voor belasting kwam uit op euro 665 mln, vooral door de afboeking en de rentelasten op de miljardenschuld. Operationeel stagneerde het televisiebedrijf. Exclusief de afboeking van euro 500 mln resteerde een operationeel resultaat van euro 34,5 mln, een daling van 32% ten opzichte van een jaar eerder.

Digital Media valt tegen

Grote tegenvaller was het onderdeel Digital Media, dat de programma's van Endemol uitbaat op digitale platformen. Bij de divisie daalde de omzet met 12,5%. Dat is voor een belangrijk deel te wijten aan het verbod op belspelletjes, de zogeheten participatietelevisie.

De Nederlandse tak blijkt van de belangrijke Endemol-dochters het hardst geraakt te zijn door de veranderende marktomstandigheden met een omzetdaling van 7,5%. Het onderdeel, dat ooit aan de basis stond van kassucces Big Brother, is door de afwaardering bijna een derde van zijn waarde kwijtgeraakt. Ook op de grote dochters Frankrijk en Duitsland werd fors afgeboekt, terwijl de Amerikaanse divisie als enige juist in waarde steeg.

'Tijden van ongebreidelde groei voorbij'

Vorige week werd al duidelijk dat aandeelhouder Mediaset teleurgesteld is in zijn aankoop. Volgens Marco Giordani, cfo van Mediaset, wordt het belang niet langer als strategische investering gezien, maar louter als een belegging.

Voor Endemol zijn de tijden van ongebreidelde groei voorbij, concludeerde programmabaas Paul Romer van Endemol eind vorig jaar in een gesprek met deze krant. Vooral zijn afnemers, de televisiezenders, zijn nu ook actief aan het concurreren. Dat dwingt Endemol op zoek te gaan naar nieuwe verdienmodellen. Intern is de organisatie onder de nieuwe topman al flink op de schop gegaan.
http://www.fd.nl/artikel/11748191/endemol-fors-minder-waard

Reblog this post [with Zemanta]

No comments: