Babylon Translator Download

translator

Monday, June 22, 2009

Nieuwe Europese bankenregels schieten tekort

'Nieuwe Europese bankenregels schieten tekort'

(Bron De Telegraaf, DFT)
BRUSSEL (AFN) - De Europese regeringsleiders trekken de teugels voor de financiële sector aan. Om een herhaling van de financiële crisis te voorkomen, moeten banken en verzekeraars zich vanaf volgend jaar onderwerpen aan strengere regels en strikter toezicht. Hoogleraar economie Sylvester Eijffinger is echter niet onder de indruk.
“Dit kan niet werken”, waarschuwde Eijffinger vrijdag vanaf een congres in Milaan, waar hij de nieuwe regels bediscussieerde met kopstukken uit de Europese financiële sector. “Men heeft de oren teveel laten hangen naar de politiek. Maar monetair toezicht is heel complex. Het is een vak apart, daar hebben politici maar weinig verstand van.”

Na lang onderhandelen werden de regeringsleiders van de EU het vrijdag eens over de nieuwe toezichtsstructuren voor de Europese financiële sector. Die zijn voor een groot deel gebaseerd op de aanbevelingen van de commissie van wijzen onder leiding van de Fransman Jacques de Larosière, waarin ook de Nederlandse ex-minister Onno Ruding zitting had.

Wensen
“Die commissie heeft teveel geluisterd naar de wensen van de Duitsers en de Britten, die waren tegen het overhevelen van verantwoordelijkheden naar Europees niveau. Er is te weinig lef getoond”, aldus Eijffinger. Eerder gaf Ruding zelf al toe dat de aanbeveling om een echte Europese toezichthouder in te stellen in politiek opzicht nog een brug te ver was.

Nationale toezichthouders moeten volgens de nieuwe regels in een aparte commissie gaan samenwerken bij het toezicht op banken en verzekeraars die in verschillende landen actief zijn. Daarnaast moeten twee andere commissies ervoor gaan zorgen dat het toezicht in de EU-lidstaten beter wordt en dat de regels in heel Europa worden gestandaardiseerd. Zie artikel...
http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/4206802/___Nieuwe_Europese_bankenregels_schieten_tekort___.html?p=14,1
Reblog this post [with Zemanta]

No comments: