Babylon Translator Download

translator

Saturday, November 1, 2008

Over de komende recessie

Over de komende recessie. Het schijnt nu dan eindelijk ook tot Balkenende en Bos doorgedrongen te zijn dat er een wereldwijde recessie aan het ontstaan is. Ruim zes weken na de -overoptimistische- troonrede van 2008 beginnen de signalen ook in het Haagse bastion door te dringen. In februari j.l. verwonderde ik mij al over de sussende woorden van beide heren, "er bestond weinig risico, de Nederlandse economie was sterk, met de bankensector was niets aan de hand, de arbeidsmarkt prima, daar kwam het ongeveer op neer." Het leek bijna of Nederland ‘een soort geïsoleerd eiland paradijs' was in plaats van een open economie. En nu sinds enkele dagen een complete omslag. Wie heeft er zitten slapen?

“Ook duiken er steeds meer van die 'van de wieg tot het graf verzorgingsstaat opmerkingen' bij het publiek op. De hele onroerend goed sector is al jaren zwaar overspannen en nu zouden ineens de huiseigenaren gecompenseerd moeten worden als de huizenpijzen flink gaan zakken. De pensioen fondsen zijn in gevaar, de overheid zou moeten bijpassen. De staat garandeert immers ook de spaartegoeden?”

Een recessie zat er aan te komen. Na de 9/11 ramp (toen de economie al zwaar op z’n retour was) zijn er miljarden in de economie gepompt, de rente is langdurig (absurd) verlaagd om de economie te stimuleren. Geld en krediet zijn spotgoedkoop gemaakt en de consumenten zijn aangespoord om vooral maar te besteden. De overheden konden voor een habbekrats op de internationale kapitaalmarkt lenen en de tekorten konden oplopen. China werd bijna de grootste economie ter wereld, energie en grondstoffenprijzen stegen tot ongekende hoogte, de inflatie liep op.
En toen ging het mis, de krediet crisis kwam.
Net op tijd overigens, het was allang tijd voor een 21ste eeuwse - meer holistische- benadering van de economie, en rekening te gaan houden met allerlei verborgen kosten en lange termijn effecten.
Geen enkele overheid kan zich permitteren deze recessie lang te laten duren of in een ouderwetse depressie over te laten gaan, er staat te veel op het spel.
Dit gaat de ultieme test voor het 'Global Thinking' worden.
Beurskrach.com

No comments: