Meredith Whitney, the 'Runner' "Goede tijden, slechte tijden"
De Tulpenbollen crisis van eind 16de- begin 17de eeuw was een van de eerste grote speculatieve crises.
Deze huidige crisis is eigenlijk gewoon een geldmarkt crisis, het onderlinge vertrouwen is weg. In oktober 2007 schreef de toen tamelijk onbekende
Meredith Whitney (Oppenheimer & Co) een rapport over Citigroup Inc. In het - inmiddels legendarische rapport - constateerde zij dat de dividenden van Citigroup de verdiensten ver overtroffen en dat er dus iets mis was. Zij stelde dat de grootste bank van Amerika in feite gerund werd op weg naar de ondergang, Citi zou het eigen kapitaal moeten verhogen, bezittingen verkopen of het dividend moeten verlagen, bij voorkeur alle drie.
Toentertijd werd er door collega analisten en de pers niet veel aandacht aan geschonken. De Markt (de Beurs) gaf gewoon geen barst om wat experts dachten. Maar het verliep anders, "the market is
not always right". In november 2007 begon het afboeken van 'securities' (waarborgen), $100 miljard om te beginnen. In februari van dit jaar volgde de tweede golf, $370 miljard en daarna ging de ene na de andere Amerikaanse Bank kopje onder of moest gered worden. Deze zomer begon de crisis zich razendsnel internationaal te verspreiden, Engeland, de EU en het Verre Oosten waren vanaf september aan de beurt.
Ondertussen bleek er van alles mis met het internationale financiële systeem en ontstond er min of meer een paniek situatie, de krediet crisis begon, de reddings plannen rezen de pan uit, de economische neergang deed zijn intrede, en de vergelijkingen met 1929 staken de kop op.
En Meredith Whitney? Zij is inmiddels een wereldnaam en loopt nog steeds haar trainingsrondjes in Central Park.
(Commentaar van de straat (main street): Een hoeraatje voor Meredith Whitney. Maar geen medelijden met banken, beleggers, effectenmakelaars, overheden, etcetera. Ze zijn vrijwel allemaal ziende blind geweest, "wie zijn billen brandt, moet op de blaren zitten!")
No comments:
Post a Comment