Babylon Translator Download

translator

Sunday, November 16, 2008

De beurzen de komende week

De beurzen de komende week

Beleggers verwachten weer een tamelijk volatiele markt. De G20 vergadering van zaterdag .j.l. in Washington heeft zoals te verwachten was weinig concreets opgeleverd. De optimistische woorden van Staatssecretaris de Jager kunnen dan ook meer als een 'praatje voor de vaak' beschouwd worden. Er zou een vorm van overeenstemming over het inperken van de zgn 'ultra bonussen' in de financiële sector zijn (een obsessie van het huidige Kabinet, ongetwijfeld bedoeld om calvinistisch de indruk van politieke eenheid te bewaren).
En men heeft het gehad over maatregelen om het IMF meer bevoegdheden te verschaffen, ergo een poging om een soort 'Über IMF' te creëren. Iets wat nu in de USA niet op erg veel bijval hoeft te rekenen.
Sarkozy heeft voorgesteld de volgende top begin volgend jaar in Londen te houden. De plaats en datum worden in de komende 10 dagen bekend gemaakt.
Het feit dat er niet direct een datum voor een volgende bijeenkomst is vastgesteld kan betekenen dat er nog geen besef is van de ernst van de situatie en men nog geen flauw idee heeft hoe hier uit te komen. (Ze zijn nu al ruim een half jaar aan het klungelen en blijkbaar kan er nog wel een half jaar bij.)
De internationale pers is over het algemeen nogal negatief over de uitkomst van de vergadering.

Een volgende renteverlaging is pas in december te verwachten. Alleen de ECB heeft nog voldoende speling voor een renteverlaging over. De FED zal met een ½ % moeten verlagen om indruk te maken. Terwijl de Bank of England ook niet zoveel meer kan doen, wil het Britse Pond niet alsnog de status van behangpapier krijgen.

De volledige tekst van de G20 top -in het Engels- als pdf is te downloade, zie de link hieronder:

The G20 summit - the declaration in full (in English - download PDF) 13:50 Sun 16 Nov 2008

Weinig stimulansen voor de markt deze week dus. Deze week is er wel een 'lame duck session' van het Amerikaanse Congres waar men zal pogen maatregelen te nemen om de auto industrie te redden en voorstellen zal doen om uit de economische crisis te komen.
De auto industrie wil $25 miljard dollar maar de oppositie groeit met de dag, men heeft weinig zin 'om dinosaurussen te redden' nu er zoveel prangende kwesties zijn. Daar verwachten wij dus ook niet zoveel van, Paulson is vrijwel afgebrand en Bernanke kan ook niet veel meer goed maken.

Verder zullen er deze week ongetwijfeld weer de nodige doem berichten en winst waarschuwingen komen. De winter is in aantocht en de olie wordt weer wat duurder.
Deze week:
Dinsdag, de Producer Price Index (PPI)
Woensdag, de Consumer Price Index (CPI)
Donderdag, Leading Economic Indicators
Wij verwachten van de week de grootste schok - of een domino effect- van GM (General Motors).
Het ziet er naar uit dat de markten in het Verre Oosten ook niet erg enthousiast zijn over de uitkomst van de G20 meeting.
Japan duikt de recessie in, voor de eerste keer sinds 2001, een technische recessie overigens, d.w.z. 2 kwartalen van negatieve groei na elkaar.
De Aziatische beurzen waren vrij rustig. Het lijkt wel of beleggers even op adem moeten komen en dat de ogen gericht zijn op het reddingsplan voor de Amerikaanse auto sector deze week.
Voor iemand met goede hersenen, gezonde zenuwen en de nodige financiële reserve liggen daar zeker kansen. Men kan het zich absoluut niet veroorloven om zowel Ford als General Motors onder te laten gaan, de auto industrie is een strategisch belang. Bovendien, als de VS weer uit dit 'recessie coma' ontwaakt, wat aan de lijn gaat doen en de creatieve en innovatieve krachten geactiveerd worden ontstaat er een nieuwe situatie. Op het moment zijn het echter 'hoofdpijnaandelen'.

No comments: