Het Kabinet Balkenende heeft geen duidelijk beleid en mist daadkracht, vooral in deze economische crisis nu het er op aan komt.
Het Kabinet Balkenende heeft vanaf het begin de signalen van een economische teruggang verkeerd geïnterpreteerd.
In februari 2008 was het al duidelijk dat er iets mis aan het gaan was met de wereldeconomie. Het Kabinet met een overoptimistich regeerakkoord was na het 100 dagen rondtoeren in 2007, en het gezever over de waarden en normen nog volop bezig met de voorbereiding van de 'betuttelingsstrategie' toen de fundamenten van de economie begonnen te sidderen.
Eerst werd dat genegeerd of afgedaan als paniekzaaierij, een kleine teruggang waarin het even iets minder gaat, of het "we moetern elkaar geen recessie aanpraten" en Nederland staat er goed voor. Zelfs in de Troonrede van september 2008 was de ontkenning nog volop aanwezig. (Die Troonrede lag al maanden in de la en kon natuurlijk niet op het laatste moment gewijzigd worden. Zie of download: Troonrede 2008.pdf) Tot op zekere hoogte een excuus maar terwijl de bankencrisis naar een (voorlopige) climax toegroeide ook ongeloofwaardig en ronduit kortzichtig.
Het doet een beetje denken aan de optimistische voorspellingen vlak voor het Millennium in de trant van 'Nederland is af', terwijl enkele jaren later de zeg maar gewoon "de pleuris uitbrak" met de moord op Fortuyn, de terroristische aanslag op en vernietiging van het World Trade Center, vervolgens de oorlogen in Afghanistan en Irak, de moord op Theo van Gogh, de politieke onrust daarna, etcetera.
Ook het rustige Nederland werd abrupt gedwongen de 21ste Eeuw binnen te stappen.
En nu na de bankencrisis, de kredietcrisis, de economische teruggang, het tumult over de positie van de Pensioenfondsen, en wat er ons nog meer te wachten staat, begint ook het Kabinet Balkenende wakker te worden en in te zien dat zelfs in dat 'economische polderparadijsje' (voedselbanken, 1 op de 10 kinderen in een armoede situatie, belabberd onderwijs, etc) aan de Noordzee niets meer zeker is.
Maar de geloofwaardigheid van de Regering is inmiddels nihil aan het worden.
Nu zien we Premier Balkenende in zijn wekelijks gesprek trots verkondigen dat hij net bij Gordon Brown op bezoek is geweest.
Uitgerekend bij Gordon Brown die niet bepaald uitblinkt door een verstandige strategie en visie, en qua uitspraken en beleid olie op het vuur aan het gooien is in de richting van een herhaling van de crisis van de jaren dertig met alle kwalijke gevolgen vandien.
Dat heeft veel weg van het bezoek aan zijn 'trouwe vriend George Bush'.
Moet er soms gelobbied worden voor een topfunctie bij de EU of het IMF?
Meer en meer informatie komt beschikbaar dat de recessie wel eens langer kan gaan duren, 2010/2011 wordt al genoemd.
Lobbyen vanuit Partijpolitiek belang of het belang van Nationaal Prestige in de 'belangrijke baantjes bussiness' voor een herhaling van 'de Jaap de Hoop Scheffer affaire' lijkt meer op een poging tot het oproepen van internationale minachting dan respect.
It's a Changing World!
Wordt vervolgd...
Nederland is straks de slome Henkie van Europa, zegt de één. Het kabinet probeert de economie te redden met de handrem erop, zegt de ander. En waarom kunnen vooral grote bedrijven graaien in de portemonnee van de overheid, zegt weer een ander. Over één ding zijn ze het eens: het kabinet faalt bij de bestrijding van de recessie.
Cities That Have Lost the Most Teams
-
Since 2015, three different NFL franchises — the Rams, Chargers, and
Raiders — have moved to a new city. Though it has become rarer in recent
years, this i...
4 years ago
No comments:
Post a Comment