Babylon Translator Download

translator

Saturday, February 14, 2009

CBS: Persconferentie 'De Nederlandse conjunctuur 2008'

CBS: Persconferentie 'De Nederlandse conjunctuur 2008'

Persbericht, vrijdag 13 februari 2009 9:30
Economie krimpt 0,6 procent in vierde kwartaal 2008

* Eerste krimp in vijf jaar
* Vooral export valt terug
* Investeringen iets lager, bescheiden groei consumptie
* Bijna 100 000 banen erbij

Volgens de eerste, voorlopige raming van het CBS is de Nederlandse economie in het vierde kwartaal van 2008 met 0,6 procent gekrompen ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Dit is de eerste krimp van de Nederlandse economie in meer dan vijf jaar. De teruggang is vooral toe te schrijven aan een sterke daling van de export van Nederlands product. De investeringen krompen licht. De consumptie liet een bescheiden en iets langzamere groei zien. De werkgelegenheid groeide echter met bijna 100 duizend banen nauwelijks minder dan in het derde kwartaal.
Kwartaal-op-kwartaalkrimp 0,9 procent

Ten opzichte van een kwartaal eerder kromp de Nederlandse economie in het vierde kwartaal van 2008 met 0,9 procent. Hierbij is rekening gehouden met werkdag- en seizoeneffecten. Deze kwartaal-op-kwartaalkrimp is de grootste sinds het begin van de jaren tachtig. Door de sterke teruggang in het vierde kwartaal laten nu ook de beide voorgaande kwartalen kwartaal-op-kwartaal een lichte krimp zien. Volgens de veel gebruikte definitie van recessie als twee opeenvolgende kwartalen met een negatieve groei verkeert de Nederlandse economie nu in een recessie.
Download tekst (De PDF bevat het volledige persbericht inclusief tabellen en grafieken, zie de link op de pagina.) Persbericht CBS

Voor 2009 wordt gerekend op een krimp van 2% voor de Nederlandse Economie

No comments: