Babylon Translator Download

translator

Tuesday, January 13, 2009

Conjuctuur Nederland Persbericht CBS, donderdag 8 januari 2009

Conjuctuur Nederland Persbericht, donderdag 8 januari 2009

De Nederlandse inflatie is in december uitgekomen op 1,9 procent. Dat is 0,4 procentpunt lager dan in november. De inflatie is voor de vierde maand op rij lager dan een maand eerder. De daling is net als in november het gevolg van fors lagere prijzen van autobrandstoffen. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

Inflatie daalt naar 1,9 procent

* Opnieuw lagere inflatie door dalende autobrandstofprijzen
* Inflatie in 2008 gemiddeld 2,5 procent
* Nederlandse inflatie in december hoger dan in eurozone

De gemiddelde inflatie is in 2008 uitgekomen op 2,5 procent. In de eerste helft van het jaar liep de inflatie sterk op van 2,0 procent in januari tot 3,2 procent in juli. Deze toename was het gevolg van gestegen brandstof- en voedselprijzen. Ook de aanpassing van de tarieven voor gas en elektriciteit in juli hadden een sterk verhogend effect. Vanaf september begon de inflatie te dalen. Dit kwam vooral doordat autobrandstoffen flink goedkoper werden. De prijzen van voedsel stegen nog wel, maar veel minder sterk dan in de eerste helft van het jaar. Verder is in de loop van 2008 de accijns op diesel en tabak verhoogd en werd de vliegtaks ingevoerd.

Persbericht, donderdag 8 januari 2009 9:30. Download PDF met het volledige persbericht inclusief tabellen en grafieken.

Conjunctuurbericht, dinsdag 13 januari 2009 9:30
Uitzonderlijk grote terugval omzet industrie


De ondernemers in de industrie behaalden in november 2008 bijna 14 procent minder omzet dan in november 2007. Dit is de grootste afname sinds de start van de reeks begin jaren negentig. Medio 2004 was de omzet voor het laatst lager dan een jaar eerder.

November telde in 2008 twee werkdagen minder dan in 2007. Het negatieve effect hiervan op de omzetontwikkeling wordt geraamd op circa 5 procent. De door de industrie verkochte producten waren bijna 2 procent goedkoper dan in november 2007.

Op de binnenlandse markt realiseerde de industrie in november bijna 13 procent minder omzet. Op de exportmarkt was de omzet ruim 14 procent kleiner. De in het buitenland behaalde omzet was in oktober al lager dan een jaar eerder. De lichte afname werd toen echter gecompenseerd door een toename van de omzet op de binnenlandse markt. De totale omzet van de industrie was in oktober iets hoger dan in oktober 2007

No comments: