Babylon Translator Download

translator

Wednesday, April 8, 2009

Europees Commissaris voor Concurrentie Neelie Kroes onderzoekt staatssteun Fortis Bank Nederland en ABN Amro

Europees Commissaris voor Concurrentie Neelie Kroes onderzoekt staatssteun Fortis Bank Nederland en ABN Amro

(Bron Trends.be)
Europees Commissaris voor Concurrentie Neelie Kroes is een "diepgaand onderzoek" opgestart naar de staatssteun die Fortis Bank Nederland ontving en de door Fortis overgenomen onderdelen van ABN Amro. Dat heeft Kroes woensdag meegedeeld.
Kroes wil met haar onderzoek uitpluizen of de steunmaatregelen al dan niet in strijd zijn met de EU-regels voor overheidssteun. De Nederlandse staat nam in oktober 2008 (tijdens de het eerste weekend van het eerste reddingsplan van Fortis) Fortis Bank Nederland over en maakte voor tientallen miljarden euro's aan leningen vrij voor de bank. In december nam de staat vervolgens voor 6,5 miljard euro ABN Amro van Fortis Bank Nederland over.
Kroes zegt nu een aanleiding gevonden te hebben om aan te nemen dat de maatregelen misschien niet in overeenstemming zijn "met de regels voor staatssteun aan banken die van toepassing zijn tijdens de huidige financiële crisis." Het gaat daarbij in de eerste plaats over de looptijd van en de vergoeding voor de kredietfaciliteiten en de overnameprijs van de onderdelen ABN Amro. Die zouden niet voldoen aan de criteria van de Europese Commissie.
Lees artikel... http://www.trends.be/nl/economie/bedrijven/4-222-52930/europa-onderzoekt-staatssteun-fortis-bank-nederland-en-abn-amro-.html#

Competition Commissioner Neelie Kroes commented: "The past six months have shown that state aid control plays a key role in tackling the challenges of the economic crisis in a coordinated way across Europe. The EU's tried and tested state aid rules have clearly been part of the solution. Our intervention and – sometimes tough – conditions have prevented Member States from falling into the trap of protectionism and exporting their problems to other Member States, while allowing Member States to avoid financial meltdown. The responsibility now lies with the financial sector to clean up their balance sheets and restructure to ensure a viable future.

No comments: